Renk kodları hayatımızda büyük bir yere sahiptir ve kullanım alanları çok geniştir. Aynı zamanda bu kodların birden çok çeşidi vardır. Bunlardan biri Cmyk renk kodları olarak bilinir. Bu kod genel olarak baskı yapımı ve matbaa işlerinde kullanılır. Baştan sonra bütün renklerin bir kodu vardır ve bu kodlara göre renk oluşturarak baskı yapılır. Cmyk temelinde ana renklerin oluşumudur ve bu kod sayesinde yeni renkler oluşturulur. Ana renkler belli oranlarda karıştırılır ve ara renklerin oluşumu sağlanır. Bu renkler sayesinde de baskı işlemi yapılır. Baskının düzgün ve özenli yapılabilmesi için bu kodlardan yararlanılır. Baskı yapmak için ise lazer teknolojisine sahip yazıcılarda ve fotokopi makinelerinden yararlanılır.
Cmyk renk kodları denince bilmemiz gereken şeylerden biri de renk uzayıdır. Renk uzayı renklerin bulunduğu paletlere verilen isimdir. Cmyk ise renk uzayı çeşitlerinden biridir. Renk uzayları cihaz bağımsız ve cihaz bağımlı renk uzayları olarak ikiye ayrılır. Cmyk ise bağımlı renk uzayları arasında yer alır. Cmyk’nın boş zemini yani renklerin temeli beyaz kabul edilir. Cmyk bir nevi ışığın yansıması olarak görülür. Bu kodlar ile bütün renkleri gözümüzle gördüğümüz gibi baskı yapma imkanı bulunur. Bu palet ile yapılan baskılar temiz ve düzgün bir görüntüye sahip olur. Diğer renk uzaylarına oranla maliyeti daha yüksektir. Fakat daha kaliteli ve temiz bir görüntü elde edilir.
İlginizi çekebilir: RGB Renk Kodları
Renk Kodları CMYK
CMYK’nın açılımı ise 4 renkten oluşur. Bu renkler Cyan rengi, Magenta rengi Yellow ve Key renkleridir. Türkçe karşılıklarında Cyan camgöbeğini, Magenta galibardayı, Yellow sarıyı ve Key siyahı temsil eder. Bu ara renkler ile baskı işlemleri yapılır. Cmyk renk kodları baskı teknolojisinin en önemli unsurlarından biridir. Baskının ana renkleri kırmızı mavi ve sarıdır. Bu renkler sayesine ara renkler oluşturulur. Cmyk’nın açılımında bulunan K aslında siyah anlamında değildir. Key anlamına gelir yani anahtar renk. Cmyk önceden üç renkti sadece Cmy olarak geçiyordu. Siyah diğer renklerin karıştırılması ile elde edilirdi. Fakat maliyet ve sürecin uzaması nedeniyle siyah renk de eklendi ve Cmyk olarak değişti. Bu sayede hem maliyet azaldı hem baskı süreleri kısaldı.
Cmyk renk kodları kullanmak için, yani ana renklerden ara renkleri elde etmek için iyi bir tasarımcı olmak gerekir. Örneğin mor renk için kırmızı ve mavi gerekli oranlarda karıştırılması gerekir. Bunun için de tasarımcının ton ayarını iyi yapması gerekir. Bu yüzden tasarımı yapan kişiler renklerin anlamlarını, öbür renklerle nasıl kullanılacaklarını iyi bilmeleri gerekir. Tasarımcılar da bahsettiğimiz üzere renk uzayını ana renklerden ara renk yapma olarak tanımlar. Renkler arasında siyah diğer renklere göre kullanılması zor bir renktir. Baskı yaparken siyah renk kullanmak hataya açıktır. Bu yüzden genellikle kullanmaktan kaçınılır. Başarılı bir baskı oluşturmak için renkleri doğru sıralamak gerekir. Çalışma sırası da oldukça önemlidir.
Cmyk renk kodları belirli programlarla yapılabilir. Adobe Illustrator, Corel Draw gibi programlardan yardım alınır. Çizim programlarında kullanılan renk tabanına ise Cmyk denir. Bu sayede Cmyk’nın asıl anlamını görmüş oluruz. Tasarımcıların da bu programları iyi bilmesi gerekir çünkü en kaliteli baskılar bu şekilde elde edilir. Tasarımcılar da bu yüzden alanında uzman kişilerden seçilir. Matbaa yani baskı teknolojisinin en önemli yapı taşı Cmyk’dır. Bu yüzden hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Özellikle fotoğraf baskıları gibi tasarımlarda Cmyk renk uzayı seçilmelidir. Günümüzde hem fotoğraf baskılarında hem diğer tasarımlarda en net görüntü Cmyk renk paleti ile sağlanır. Fotoğraf dışında broşür, afiş, kartvizit gibi tasarımlarda da kullanılabilir.