Direnç renk kodları, dirençlerin değerini belirlemede aktif rol oynarlar. Dirençler dört adet, beş adet veya altı adet renkten oluşabilir. Bu renkler direnç üzerinde şeritler halinde konumlanmıştır. Direnç renkleri 0’den 9’a kadar şu renklerle sıralanır:
- Siyah
- Kahverengi
- Kırmızı
- Turuncu
- Sarı
- Yeşil
- Mavi
- Mor
- Gri
- Beyaz
İlginizi çekebilir: Diş Macunu Renk Kodları
Daha sonra altın ve gümüş renkleri yer alır. Bunların sayı olarak değerleri bulunmamaktadır. Yalnızca tolerans değerleri vardır. Dirençte yasaklı renkler bulunmaktadır. İlk şeritte siyah gümüş veya altın renklerinden birisi yer alamaz. Dört renkten oluşan dirençlerde üçüncü şeritteki renk maviden daha büyük çarpanlı renkler olamaz. Beş renkten oluşan dirençlerde ise dördüncü banttaki renk yeşil ve yeşilden daha küçük renkler olabilir.
Direnç Nedir ?
Direnç, elektrik devrelerindeki iletkenlerin üzerlerinden geçen akıma karşı gösterdiği zorlanmadır. Dirençler elektrik devrelerinde hayati bir öneme sahiptir. Devreler üzerindeki akımı belli bir değerde tutmayı sağlar. Bu da devrelerin bozulmadan işlemesine yardımcı olur. Birçok farklı şekilde direnç bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak LDR,PTC, NTC verilebilir. Dirençler devre üzerinde değerlerine göre renklendirilirler. Direnç renk kodları, direnç değerlerine göredir. Dirençlerde dört adet renk şeridi yer alır. Her şeridin ifade ettiği anlam farklıdır. Soldan ilk şerit ilk basamak anlamına gelir. İkinci şerit ise ikinci basamak anlamına gelir. Üçüncü şerit çarpan sayısını ve dördüncü şerit ise toleransı ifade etmektedir.
Direnç Renk Kodları Nelerdir ?
Direnç renk kodları, elektrik devrelerinden geçen akımların sayısal değerlerini hesaplamada kullanılmaktadır. Her rengin ifade ettiği anlam birbirinden farklıdır. Dirençler devrelerden geçen akımları azaltıcı etkiye sahiptir. Bu sayede elektronik aletlerin bozulmasını, yanmasını önler. Bu sebeple elektrik devrelerinde direnç değerinin bulunması çok önemlidir. Her rengin karşılık geldiği sayısal değerler bulunmaktadır. Bu sayısal değerlerin çeşitli işlemlerden geçmesi ile direnç değerleri hesaplanmaktadır. Baştan bir ve ikinci şeritteki değer, direncin sayısal değerinin iki rakamını oluşturur. Üçüncü şeritteki renk çarpandır. Bu değerlerin yanına ne kadar sıfır ekleneceğini belirleyen değer budur. Dördüncü şeritteki renk toleransı ifade eden değere denk düşmektedir. Bu direnç kodları sayesinde dirençlerin ohm değerleri hesaplanır.
Direnç Renk Kodları Hesaplama
Direnç renk kodları hesaplanırken, renkler sırayla kenarlardan başlanarak okunur. Dört renkli direncin hesaplanması şu şekilde gerçekleşir: Birinci rengin ve ikinci rengin sayı değeri yan yana konularak yazılır. Üçüncü sıradaki renk çarpan sıfatıyla alınır. Bu sayı baştan iki sayı ile çarpılır. Bu sayede direnç değeri bulunmuş olur. Ortaya çıkarılan bu sayı değerinin yanına dördüncü sıradaki rengin sahip olduğu tolerans değeri eklenir. Yani özetlemek gerekirse birinci ve ikinci sıradaki renkler sayıları, üçüncü şeritteki renk çarpanı ve dördüncü şeritteki renk tolerans değerini ifade etmektedir.
Beş renkli dirençlerde hesaplama yapılırken direnç renk kodu, kenara en yakın renkten başlayarak belirlenir. Birinci rengin, ikinci rengin ve üçüncü rengin mevcut renk kodlarının sayı değerleri yan yana yazılır. Dördüncü sıradaki renk ise çarpan olarak kabul edilir. Bu çarpan ilk üç sayı çarpılır. Bu sayede direnç değeri belirlenmiş olur. Son olarak beşinci sıradaki renk tolerans değeri olarak en sona eklenir. Altı renkli direnç hesaplaması yapılırken, beş renkli direnç hesaplamasında yapılan adımlar uygulanır. Farklı olarak sondaki renk sıcaklık katsayısı anlamına gelir. Bu katsayı sayesinde direncin sıcaklık karşısındaki değişimini izlemek mümkündür. Direncin değerini bulmak ve hesaplayabilmek için direnç renklerinin ifade ettiği değerler çok önemlidir. Dirençler elektronik aletler için hayati önem taşır. Dirençlerin ifade ettiği değerler bu nedenle çok önemlidir.