Renk Kodları

HTML Renk Kodları

HTML Renk Kodları
Written by Renk

Renkler üç adet ana rengin bir araya gelerek oluşturduğu kombinasyonlardan meydana gelir. Bu üç ana renk kırmızı, yeşil ve mavidir. Renklerin dijital ortama aktarılması önemli bir konudur. Çünkü teknolojinin gelişmesi ile dijital ortam birçok kişinin ziyaretine açık vaziyettedir. İnsanları çeşitli stratejilerle etkilemek ve amaca ulaşabilmek için doğru renk tercihi çok önemlidir. Renkleri dijital ortama aktarmada HTML renk kodları oldukça önem taşır. Dünya üzerinde gözle algılanabilen binlerce renk türü vardır. Bu renklerin her bir tonunu ayrı ayrı dijital ortama aktarmak karışıklığa yol açmaktadır. Bu nedenle her rengin bir kod karşılığı bulunmaktadır. Bu kodlar evrensel ve dünyanın her yerinde aynı karşılığa gelmektedir. Böylece renklerin kullanımında karışıklığın olması engellenmiştir.

İlginizi çekebilir: Samp Renk Kodları

Fakat dijital ortamlarda çeşitli problemlerle karşılaşmak mümkündür. Örneğin her cihazın renk işleme kapasitesi bir olmamaktadır. Bu nedenle HTML renk kodları kullanılırken, en yaygın kodların kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede birçok cihaz tarafından renklerin sorunsuz görünümü mümkün olacaktır. Aksi takdirde farklı cihazlarda aynı renklerin görünmesi mümkün olamayacaktır. Üç ana rengin birleşimi ile çeşitli renk kombinasyonları meydana gelir. Bu renkler binlerce alt tonda rengi meydana getirir. Bu renklerin gösteriminde hexadecimal kodlar ve RGB kodları kullanılabilir. Bu renkleri oluşturan ana renkler üç tanedir. Tüm renkler bu üç ana renkten meydana gelmiştir. Bu nedenle gösterimlerde renklerin sınıflandırılması önem taşımaktadır.

HTML Renk Kodları Ne Demek

HTML renk kodları, yaygın olarak kullanılan renk kodlarının isim verilmiş halidir. Bu renk kodları çeşitli web tarayıcıları tarafından bulunmakta ve ismi belirlenebilmektedir. Bu renk kodları 140 tanedir. HTML isimleri ile bu renkleri kodları ile isimlendirmek mümkündür. HTML kodları, her rengi göstermeyi desteklemeyen cihazlarda kullanılabilecek renkleri belirler. Bu kodlar sayesinde her kitleye hitap edebilecek renkler belirlenir. Ayrıntılı alt tonlar yerine, belirli renk tonlarının gösterimi bu yolla sağlanır.  Örneğin pembe rengin çeşitli alt tonları bu kodlar yardımıyla bulunabilir. DeepPink rengi, pembe rengin html kodudur. Bunun yanında yeşil, mavi mor ve benzeri yaygın kullanılan renklerin html renkleri de bulunmaktadır.

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşme ile renklerin elektronik ortama aktarılması önem arz etmiştir. Çünkü artık ticaret, alışveriş ve benzeri iletişimler web yoluyla gerçekleşmektedir. İnsanların etkilenmesi için renk tonları öne taşır. Çünkü renkler insanların duygularına hitap etmektedir. HTML renk kodları ile yaygın kullanılan renkleri bulmak mümkündür. Bu kodların web sitelerinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü her rengin alt tonunun her ortama aktarılması mümkün olmamaktadır. Cihazların modeli, teknolojisi gibi etkenler bu duruma engel olmaktadır. Bu nedenle yaygın kullanılan renkler belirlenmiştir. Bunlar html başlığı altında toplanmıştır. Bu nedenle ulaşmada pratikliğe ulaşılmıştır.

HTML renk kodları; pembe, kırmızı, turuncu, sarı, kahverengi, yeşil, cam göbeği, mavi, mor, beyaz, gri ve siyah renklerin alt tonlarını belirtirken kullanılır. Bu renkler her yerde kullanılan ve isimleriyle kalıplaşmış kodlardan oluşur. Renklerin kod ve isim olarak karşılığı dünyanın her yerinde aynı anlama gelmektedir. Bu renklerin evrenselliğini sağlar. Bu sayede olası karışıklıkların giderilmesi sağlanır. Bu çok önemli bir olgudur. Çünkü günümüz teknolojisi ile tek tıkla dünyanın her yerine ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Bu nedenle dijital ortamda görsellik büyük yer kaplar. W3C ile standart renk kalıpları belirlenmiştir. Bu renkler 16 tanedir. Aqua, black, fuschsia, gray, lime, maron, olive, purple, silver, teal, yellow, blue, green, navy, red ve white bu renklerin yabancı karşılıklarıdır. Bu renkler evrensel dilde aynı anlamlara gelmektedir. Bu nedenle renk gösteriminde dünyanın her yerinde aynı dil ve kodlar kullanılmaktadır.

About the author

Renk

Leave a Comment