Renk Kodları

Renk Kodları

Renk Kodları
Written by Renk

Hayatın her alanında olduğu gibi, elektronik ortamda da renk kodlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Her rengin kendine ait bir kodu vardır. Renkler elektronik ortama aktarılırken bu renk kodları kullanılır. Çeşitli kodlama projelerinde bu kodlar projedeki görselliğe etki eder. Web sitelerinin tasarımında kullanılan renkler oldukça önemlidir. Çünkü görsellik insanları etkisi altına alan bir olgudur. Bu nedenle bir projenin hayata geçmesi için görsellik ön planda tutulmalıdır. Kaliteli görünüm elde etmek için renk seçiminde dikkat etmek gerekir. Özgün bir marka yaratabilmenin ilk adımı, özgün bir görüntüye sahip olmaktır. Bunun ise ilk adımı doğru renk seçimidir. Yapılan araştırmalarda bazı renklerin diğerlerine oranla daha fazla dikkat çektiği bilinmektedir.

Renkler, kişilerin duygularını harekete geçirmektedir. Mor renk, kaliteli bir izlenim sunaktadır. Bunun yanında geniş kitlelere hitap etmek için mavi renk seçimi tercih edilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda renklerin insanların duygularını etkilediği saptanmıştır. Örneğin kırmızı bağlantılara tıklanma oranının, mavi bağlantılara tıklanma oranına göre daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle renk kodları seçimi çok dikkatli yapılmalıdır. Tek renkten oluşan tasarımlarda aynı rengin çeşitli tonları kullanılır. Renk seçimi yaparken öncelikle ana renk tonu seçilmektedir. Renklerin kendine özgü anlamları vardır. Ürün veya hizmetlerin amacına uygun renk tercihi yapmak doğru olacaktır. Bu kodlar sayı ve harflerle gösterilmektedir. Genellikle web tasarımında bu kodlar hayati önem taşımaktadır.

İlginizi çekebilir: Minecraft Renk Kodları

Renk Kodları Nedir

Renk kodları iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlardan ilki Hexamedical Kod, diğeri ise Desimal Kod’dur. Varolan tüm renklerin kendilerine özel bir kodu bulunmaktadır. Bu kodlar tüm dünyada kabul edilmiş ve evrenseldir. Yani çeşitli proje, web site veya uygulamalarında renk kullanmak isteyen kişiler, renk kodlarından yararlanır. Renklerin her yerde aynı anlama gelmesi hayat kolaylaştırıcı bir işlemdir. Renk kodları şu 3 temel renkten meydana gelmektedir:

  1. R: Red (kırmızı demektir)
  2. G: Green (yeşil ddemektir)
  3. B: Blue (mavi demektir)

Tüm ara renkler bu üç ana rengin çeşitli tonlarından meydana gelmektedir. Renkler oluşurken, bu harflerin yanına çeşitli rakam ve başka harfler yerleştirilir.

Renk kodları arasından Hexadecimal kod, elektronik bilgisayar ortamında kullanılmaktadır. Bir diğer kullanım alanı da HTML’dir. Bu ortamda her renk kodunun bir karşılığı vardır ve bu renkler evrenseldir. Bu kodlar 6 karakterlidir. Fakat bazı durumlarda 3 karakterden oluştuğu da görülmektedir. Karakterler çeşitli harf ve rakamların kombinasyonundan meydana gelmektedir. Özellikle web tasarımında renklerin konumu çok önemlidir. Renkler insanlarda duygulara hitap eder. Bu nedenle satış pazarlaması, ilgi çekme, geniş kitlelere hitap edebilme gibi konular için doğru renkler tercih edilmelidir. Renkler yazılırken başlarına kare (#) sembolü getirilir. Çeşitli kaynaklarda çeşit çeşit renklerin evrensel kodları bulunmaktadır. Bu kodlar her ortamda aynı etkiyi yaratır.

Renk kodları arasında bir diğer ayrım noktası Desimal koddur. Bu kod Hexadecimal kod ile aynı etkiyi yaratır. Yalnızca yazım şekilleri açısından farklılıklar vardır. Desimal kodlar 3 karakterden meydana gelir. Her karakter birbirinden virgülle ayrılır. Toplamda en fazla 9 karakter yerleşebilir. Simgeleme yapılırken karakterlerin önüne RGB etiketi yerleştirilir. Ardından parantez içerisinde 3 adet parametre konulur. Örnek vermek gerekirse, beyaz rengin rgb kodu, rgb (255, 255, 255) şeklinde gösterilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sanal ortam oldukça önem kazanmıştır. Sanal ortamdan yapılan ticaret benzeri işlemler için çeşitli web tasarımları kullanılır. Web tasarımlarında görsellik çok önemlidir. Görselliği tamamlayan en önemli şeylerin başında ise renklendirme gelmektedir. Doğru renklendirme ile ziyaretçi çekme ve işlem yapma kapasitesini artırmak mümkündür.

About the author

Renk

Leave a Comment