RGB Led adı verilen ve içinde kırmızı, mavi ve yeşil renkleri barındıran ledler yaygın olarak animasyon ve ışıklandırma sistemleri söz konusu olduğunda kullanılır. RGB Led Renk Kodları için her renkte belirli aralıklardan söz etmek doğru olur. Tek bir RGB led aracılığı ile sarı, kırmızı veya yeşil rengi elde etmek oldukça kolaydır. RGB ile 3 ana rengin üretilmesi mümkün olurken ara renkler üretilmek istendiğinde üç ana rengin farklı yoğunluklarda bir araya getirilmesi gerekir. RGB Led ortak anot ve katot olmak üzere iki farklı yapıda meydana gelir. RGB Led içinde her lede 0-255 arasında PWM sinyali sayesinde renk ayarı yapılabilmektedir. Normal ledlerde kullanılan bir anot ve bir katot pin yerine RGB Ledlerde anot ve katot ortak olurken ayrıca 3 rengi temsil eden pinler de bulunur. RGB’nin açılımı Red, Green ve Blue harflerinin bir araya gelmesidir. RGB Led renk değiştirmek gerekli olduğunda bu üç rengin karışımlarından yararlanmaktadır. RGB Led arduino bağlantısı yapılacağı zaman renk bacaklarının arduino PWM özellikli 3,5,6,8,9,10,11 nolu pinlere bağlanması gereklidir.
İlginizi çekebilir: Discord Renk Kodları
RGB Led Nedir ?
RGB Led içinde 3 adet led barındıran bir tür leddir. Kırmızı, yeşil ve mavi renklerden oluşan bu ledler İngilizce olarak kullanılan kelimelerin baş harflerinin kullanıldığı RGB ile ifade edilir. RGB Led Nedir? Araştırılırken birçok arduino projesinde kullanılan RGB Led 3 rengin karışımından yararlanır. RGB Ledler satılırken 4 bacaklı led olarak piyasada yer alır. Basit bir devre kartına entegre bir şekilde de satılabilen RGB Ledler anot ya da katot olabilir. Anot ya da katot olduğunda RGB Led için ardunio bağlantısı ya da kodları farklılık gösterir. RGB Ledin uzun bacağının 5V pinine bağlı olduğunda yanması durumunda ortak anot RGB Led denir. Gnd pinindeyken yanması durumunda ise ortak katot RGB Ledden söz etmek gerekir. RGB Led Renk Kodları araştırılan bir konudur. Ortak anot RGB Led arduino bağlantısı yapılacağı zaman leddeki en uzun bacağın 5V pinine bağlanması gereklidir. En uzun bacak arduino Gnd pinine bağlandığında ortak anot RGB Led arduino bağlantısı yapılır.
RGB Led Renk Kodları için söylenecekler arasında ortak anot RGB led arduino kodları için R: 9 G:10 B: 11’den bahsetmek gerekir. Kırmızı renk elde edilmek istendiğinde analogWrite R,0; G, 255; B, 255; delay (500) olarak tanımlanır. Renk kodları oluşturulurken dikkat edilmesi gerekenler arasında ortak anot RGB Led kullanılması sebebi ile hangi renk pininin yanması isteniyorsa 0 pwm sinyalini göndermek gerekir. Yanması istenmeyen renk pinine ise 255 pwm sinyali gönderilir. Farklı renkler elde edilmek istendiğinde ise yapılması gerekenler arasında tüm renk pinlerine 0-255 aralığında değişen farklı pwm sinyalleri gönderilmelidir. Ortak anot RGB Led arduino kodlarından söz etmek gerektiğinde ise yanması istenen renk pinine 255pwm sinyali gönderilir. Yanması istenmeyen renk pinine ise 0 pwm sinyali gönderilmelidir. Farklı renkler söz konusu olduğunda ise yapılması gereken tüm renk pinlerine 0-255 aralığındaki farkllı pwm sinyalleri gönderilmesidir. Belirli zaman aralıkları boyunca çalışan ve sürekli renk değiştiren RGB Led arduino kodları söz konusu olduğunda verilecek örnek kodlamada random (0,255) kodu kullanılarak işlem yapılır. Her bir renk değeri içinse 0-255 pwm değerleri arasında rastgele sinyaller üretilerek gerekli renk değişkenine aktarılması söz konusu olur. Bu sayede 1 saniye ara ile çalışan ve sürekli renk değiştiren RGB Led arduino elde edilebilir.