Web sayfası tasarımları için kullanılan renk kodları sayesinde görsel bir etki yakalamak mümkün olur. Web Renk Kodları söz konusu olduğunda RGB renk sisteminden bahsetmek gerekir. Üçlü heksadesimal kodun yanı sıra İngilizce adları ile de renkler belirlenebilmektedir. Renk seçim aracı veya grafik yazılımı sayesinde de renk değerleri oluşturulabilmektedir.
Hex kodu olarak adlandırılan kod üç değerin birleşmesi sonucunda RGB’de bir rengin ortaya çıkmasını ifade eder. Web tasarımı sırasında renk kodları önemli hale gelir. Hex renk kodlarının ifade edilmesinde # işaretinden sonra harfler gelir. Harflerin yanı sıra rakamlar da kullanılabilmektedir. Renk değerlerinin 00-FF arasında tanımlandığı görülmektedir.
Hex renk kodlarından söz edileceği zaman kırmızı için #FFOOOO ve RGB (255,0,0) olur. Yeşil içinse #008000 ve RGB (1,128,0) kullanılır. Mavi için #0000FF, RGB (0,0,255) geçerlidir. Renkler insanları etkileme gücüne sahiptirler ve çeşitli sektörler bundan yararlanır.
Yazılım sektörü de renklerin kullanımında kodlar aracılığı ile çalışır. Firmaların yaptığı araştırmalarda bazı renklerin müşterileri ya da kullanıcıları harekete geçirdiği ya da teşvik ettiği görülür. Bundan dolayı da renkler özel bir öneme sahip olur.
Web Sitelerinde Renk Kodları
Web siteleri için seçilecek renkler belirlenirken sitenin hizmet ettiği sektörle uyumlu tercihler yapılması gerekli olur. Kişilerin web tasarım süreçlerinde kullanacakları renk tercihleri tasarımlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Metnin, arka planların ya da bağlantıların çeşitli renklerde tasarlanması mümkündür. Web Sitelerinde Renk Kodları görsel etki açısından önemsenen bir durumdur. Web Renk Kodları belirlenirken belirli bir şema etrafında çalışılır. Renklerin belirgin anlamlar taşıması nedeni ile renk kodları seçilirken bu durum dikkate alınır.
Her renk belirli bir şeyi temsil ederken örneğin kırmızı heyecanı ve mutluluğu yansıtır. Sarının iyimserlik ve mutluluk anlamına geldiği bilinir. Bundan dolayı da web sitelerinde renk kullanımı yapılacağı zaman bu durum bir bütün olarak değerlendirilir. Örnek vermek istediğimizde pembe rengin tonlarını ilgilendiren kodlar şunlar olur:
- Pink: #FFC0CB, RGB Kodu: 255 192 203
- LightPink: #FFB6C1, RAGB Kodu: 255 182 193
- HotPink: #FF69B4, RGB Kodu: 255 105 180
Web Renk Kodları söz konusu olduğunda renklerden bahsetmek gerekir. Tüm renkler kırmızı, yeşil ve mavi adı verilen ana renklerin karışımından meydana gelir. Bir renk için söylenebilecek en düşük değer0(hex#00) olur.
En yüksek değerden bahsetmek gerektiğinde ise 255(hex#FF) ifadesi kullanılır. Tarayıcıların yanı sıra bilgisayar ekranlarının da tüm renkleri aynı şekilde işlemediği görülürken bundan dolayı da standart dışı renklerin tercih edilmesi önerilmemektedir.
Hex kodu olarak adlandırılan uygulamada üç değerin birleştirildiği görülür. Bu şekilde bir rengin RGB olarak temsil edilmesi mümkün olur. Renk kodları söz konusu olduğunda ise web tasarımında HTML’de renk formatları dijital olarak temsil edilir. Hex renk kodlarının # işareti ile gösterildiği görülürken bu işaretin ardından 6 harf veya rakam gelmelidir.
Değerin 1-9 aralığında olması durumunda sayılara gerek duyulurken değer 9’an büyükse harflerden yararlanılır. 00-FF arasındaki değerler renk değerleridir. Bazı Hex renk kodları ise şunlardır:
- Kırmızı: #FF0000 RGB (255,0,0)
- Beyaz: #FFFFFF RGB (255,255,255)
- Siyah: #000000 RGB (0,0,0)
Web siteleri oluşturulurken kullanılacak renkler önemli bir görsel ögedir. Bundan dolayı da renk kodları uygun bir şekilde kullanılmalıdır.
Renklerin etkisi göz ardı edilmemeli ve insanlar üzerinde yaratacağı etki dikkate alınmalıdır. Web sitesinde ya da web uygulamasında kullanılacak renkler kaliteli bir görüntü yakalanmak istendiğinde önemli hale gelir. Web Renk Kodları konulu makalemizin sonuna gelirken, her renk çeşitli konuları temsil etme gücüne sahip olurken bu sayede istenilen etkiyi yakalamak mümkün olur.